Wisselbouw – 1:35 en 1f

In het weekeinde van 27 en 28 augustus 2022 ben ik aanwezig in het smalspoormuseum te Katwijk. Tijdens het evenement “Smalspoormodelbouwdagen” zal ik daar mijn tramdiorama ¨Kazernepad” tentoonstellen en tevens een wissel bouwen, alles zelfbouw (op de spoorstaaf na).

< het wisselontwerp, weliswaar aangepast aan mijn speciale wensen. Zo heb ik er een doorgaand spoor extra voor de 1f (veldbaan , spoorwijdte 16,5mm) en het afbuigende spoor is enkel 1f. Dit wissel is bedoeld voor mijn toekomstig suikerbieten-overslag-diorama.

Wisselsjabloon
Zodra ik een wissel ga bouwen bezoek ik de website van handlaidtrack, naast al het fijne materiaal om eigen handgemaakte sporen en wissels te bouwen, hebben ze ook een afdeling met – te downloaden – sjablonen, van spoor I tot N.

  • Het wisselsjabloon wat ik heb gebruikt als basis is de O-scale #4 (381mm lengte);
  • Daarna heb ik een H0 wisselsjabloon gedownload voor de 1f aftakking;
  • De 0-scale wissel is op drie A4-tjes gewoon papier afgedrukt;
  • De H0 wissel is op één A4-tje transparant afgedrukt.

Met behulp van plakband en de transparante H0 wisseltekening heb ik de bovenstaande afdruk kunnen maken, het rode en groen/grijze deel is door mij erin aangebracht, de buitenste spoorstaaf van het afbuigende originele O-scale wissel is verwijderd.

Wisselbouwen
Het idee is om het nieuwe ontwerp op een plankje te lijmen met iets van een milde lijmsoort, PRITT o.i.d . Daarna worden de epoxy-met-kopblad dwarsliggers op de plaatsen gelegd met de lichtgrijze arcering volgens de tekening. De spoorstaaf wordt ietwat opgehoogd (ca 1 mm) om de grondplaat met imitatieklem/schroef op gelijke hoogte krijgen met de overige – niet te solderen, maar te lijmen – verbindingen. De spoorstaaf wordt op de epoxy-met-koperlaag (hoogte 2,5mm) vastgezet met soldeer. Qua prototype volstaat dit natuurlijk niet, iedere spoorstaaf – zeker in het wissel – moet voorzien worden van een klemsysteem. Daartoe zal ik de grondplaat met imitatieklem/schroef in tweeën delen en weer terugplaatsen aan de weerszijden van de spoorstaaf. De houten dwarsliggers zijn gefreesd met een hobby CNC machientje en de dwarsligger meet individueel 58x7x3mm (l-b-h).


> Overzicht van een deel van het materiaal om de wissel te bouwen. Uit de 3d printer komen een aantal zaken: de grondplaatjes met imitatieklem/schroef om de code 143 spoorstaaf vaste te houden en de driehoek passtukken. Voor de 1f veldbaan gebruik ik voor de onderlinge spoorafstand (=spoorwijdte) het sjabloon van PECO.

> Het tramdiorama ¨Kazernepad” wordt muzikaal ondersteund door een ingenieus systeempje “MP3 trigger¨. Dit is een printplaat met een SD-kaart en wat drukknoppen om MP3 geluidsfragmenten te kunnen afspelen. Mijn MP3 trigger is zo afgesteld dat er standaard een rondlopend muziekje wordt afgespeeld (landelijke geluiden). Daartussen kan ik andere MP3 geluidsfragmenten afspelen. Op de afbeelding is de nieuwe geluidsbox, deze heb ik uit 3mm gelamineerd mdf laten snijden door mijn hobby CNC machientje en voorzien van een flinke 8 Ohmse speaker.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s