S.P.Oorgidee in een nieuw jasje | sessie #3 op 17-2-2022

Vanaf 3 februari 2022 ben ik gevraagd door het Smalspoormuseum te Katwijk om mijn 1:22,5 diorama S.P.Oorgidee in te passen in de nieuwe permanente opstelling van het museum. Deze opdracht heb ik met beide handen aangegrepen. Hieronder een verslag.

<
het resultaat van sessie #3, de aankleding van de op te vullen stukken is een feit. De kleinschalige opslag van steenkool, potgrond en afvalproducten van de kas is ingepast in het landschap, de begroeiing is merendeels gedaan met producten van Lars op ´t Hof Scenery.

Sessie #3 – aankleding van op te vullen stukken
Aangekomen in het smalspoomuseum had ik de hoop dat na een week drogen het aangebrachte Knauf RENOBAND wel was gedroogd, maar niets was minder waar.

 • Ik moest dus voorzichtig te werk gaan, allereerst met het schilderen van de ondergrond, een extra dekkende muurverf van Histor in de kleur chocolade bruin.
 • Daarna heb ik in de verf klein strooisel lichtbruine mix gestrooid, dit zorgt er tevens voor de vocht van de verf ook in de steentjes trekt en niet meteen in de ondergrond.
 • Vervolgens heb ik de kleinschalige opslag een plek gegeven in de rechthoek van het diorama. Dit tafereel bevat:
  • een kolenopslag
  • een potgrondopslag
  • een afval- of compostcompartiment
 • Alle gereedschap (bezem, emmers, schoppen en kruiwagen zijn met de 3d printer gemaakt en voorzien van een verfje.
 • Tevens is de bovenkap gezaagd en zal as dinsdag in elkaar worden gezet door medewerkers van het museum. Zo kan ik dat as donderdag tezamen met de achtergrondplaat van een lichtblauw/grijs kleurtje voorzien en dan zit mijn werk erop.

Ik heb expres géén gras toegepast op de op te vullen stukken, de reden hiervoor is dat ik een laagveen landschap wil nabootsen, dus veel planten en struiken.

Wil je weten hoe de planken van de kleinschalige opslag zijn gemaakt? Kijk dan hier.


Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s