S.P.Oorgidee in een nieuw jasje | sessie #2 op 10-2-2022

Vanaf 3 februari 2022 ben ik gevraagd door het Smalspoormuseum te Katwijk om mijn 1:22,5 diorama S.P.Oorgidee in te passen in de nieuwe permanente opstelling van het museum. Deze opdracht heb ik met beide handen aangegrepen. Hieronder een verslag.

<
het resultaat van sessie #2, de omlijsting van de bak is een feit, de omlijsting is bevestigd aan het dioroma en niet aan het onderstel – de kubus. Het diorama is met twee grote schroeven aan het onderstel bevestigd zodat naderhand wel onderhoud onder het diorama (de stroomvoorziening voor belichting wordt per kubus uit de vloer gehaald) gedaan kan worden.

Sessie #2 – nieuwe bakombouw en opvulling ontstane gaten in diorama
De bakombouw zal worden gerealiseerd, evenals het diorama aanpassen aan de nieuwe verkregen vorm. Daarvoor zal ik passtukken van styrodur gebruiken en deze op de plaatsen monteren met lijm. Met een scherp hobbymes of eventueel een hete draad kan het geheel een beetje gevormd worden.

  • Allereerst is de omlijsting van de bak gezaagd, de hoogte van de omlijsting is 75 mm geworden, aan drie kanten aangebracht. Het zaagwerk is door Gert verzorgd, een zeer behulpzame vrijwilliger (zijn allemaal van dit kaliber) van het museum.
  • Daarna heb ik met styrodur (30 mm dik) de opvulling van de ontstane gaten gedaan. Gewoon met een scherp mes de contouren van het diorama gevolgd en stapelen zodat het op hoogte komt. De lagen zijn gelijmd met montage kit.
  • Daarna alle overgangen van het diorama naar de opvulstukken met Knauf RENOBAND ingesmeerd. Nadat het een kwartiertje opgebracht was, even met een nat sponsje het hele zaakje glad gestreken.

  • De tafereel voor in de ontstane hoek is ook al deels gebouwd, een kleinschalige opslag voor steenkool, potgrond en kasafval (bloemen, potten). De kruiwagen is geprint (3d) en krijgt nog een definitieve kleur groen:

Nu lekker laten drogen en volgende week verder…dan is de bovenkap aan de beurt en wordt het landschap verder aangekleed met grassen en krijgt de kleinschalige opslag ook een plek.


Wil je weten hoe de planken van de kleinschalige opslag zijn gemaakt? Kijk dan hier.


Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s