FREMO/87, zanden van de NTM spoorlijn

Binnen FREMO/87 wordt de NTM (Nederlandse Tram Maatschappij) ook uitgebeeld conform de geldende FREMO maatstaven. Er is inmiddels voldoende rollend materieel en modules die het mogelijk maken een realistisch arrangement neer te zetten inclusief stations met kruisingsmogelijkheden. Alle modules zijn technisch inzetbaar, echter niet alle modules zijn voorzien van de nodige scenery.

NTM modules wijken af van de gangbare modulenormen, de module is smaller en heeft in tegenstelling tot de internationale norm een asymmetrische lijn, dat wil zeggen, niet de spoorlijn is in het midden, maar de autoweg. Dit is zo ontworpen omdat de werkelijkheid ook zo was, de tramlijn lag feitelijk in de berm van de weg. Op vele foto s is te zien dat het spoor deels in het zand ligt, de dwarsliggers natuurlijk. Waar zand is, is vegetatie. Ook dat ontbrak niet.

Zanden van de spoorbaan – aangezien het zanden van de spoorbaan nogal wat problemen kan opleveren voor een goede loop van de locomotieven en wagens, heb ik hiervoor een speciaal hulpstuk ontworpen. Dit hulpstuk – de zand-afstrijker – moet het mogelijk maken om het zand gelijkmatig te verdelen, op de juiste hoogte (net iets boven de dwarsligger) zodat er ook nog een vegetatielaag (2mm gras) kan worden toegevoegd.

  1. Hulpstuk, 3d print. De zelfontworpen zand_afstrijker komt uit de 3d printer (Flashforge Adventurer 3). Ik heb twee versies ontworpen, een smalle (voor bogen) en een brede (voor de rechte stukken).
  2. Proefstuk, de spoorbaan. Voor het uitbeelden is een proefstukje in elkaar gezet. Märklin Z-spoorstaaf (code 60), op houtjes met toplaag koperbaan.
  3. Passing, de beide (smal en breed) hulpstukken gaan netjes over de kop van de spoorstaven.
  4. Zand storten, een hoopje zand gestort. Het hulpstuk er gewoon bovenop gezet. Nu nog even positioneren zodat het precies op de kop van de spoorstaven staat.
  5. Eerste centimeters, gewoon lichtjes aandrukken. Het zand schuift vooruit en er blijft een nette zandlaag achter.
  6. Spoortje bezand, inclusief het begin van een boogje. Daarna is het zandbed met water ondergespoten en middels de druppelmethode van lijm voorzien. Dit moet een nachtje drogen.
  7. Proefrijden, na droging eerst even beoordelen of alle wagens (NTM én NS) wel netjes over het spoortje rijden zonder last te hebben van het zandbed.
  8. Begrassen, sporadisch wordt er imitatie gras van 2 mm hoogte met een elektrostaat aangebracht. Een deel heb ik gemixt met 3 mm hoog gras. Ook dit laat ik een nachtje drogen.
  9. Eindresultaat, een net stukje spoor-in-het-zand. Net echt!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s