Suikerbietenoverslag van smalspoor op normaalspoor (2)

English summary – designing a standard open wagon for the  sugar beet transfer station. The tipping of the wagon is the most worrying construction, the front- and tail gates need to be swinging when tipped and solid when in running mode. 

Suikerbietenwagen – begonnen met een ontwerp van een suikerbietenwagen. Deze wagen wordt gebasseerd op een standaard onderstel dat ik eerder fabriceerde voor “Mijn Stuthout“. Deze wordt wel iets verbeterd, zo zullen er aan weerskanten van de middenbalk drukveertjes worden aangebracht, die het zijdelinks verschuiven van de wielen moet voorkomen. De wagen krijgt een bak van ca  7cm bij 3,5cm, daar gaan de suikerbieten in. Aan beide kopwanden zal een klep worden gemonteerd, deze dient voor het storten van de bulk in de kuil. Grote  uitdaging is natuurlijk de kleppen te laten bewegen (via hellingshoek met de zwaartekracht) en zodanig dat tijdens het normaal transport de klep niet spontaan open gaat

Tipinstallatie met trechter/kuil. De kuil moet nog worden voorzien van een transportband.

Tipinstallatie met kuil en transportband – ook hier zijn flinke stappen gemaakt, de tipinstallatie werkt. De constructie werkt op een motortje dat is verbonden met een schroefverbinding (M8 bus) die de vloer in een maximale hoek van 65 graden zet. Op die manier wordt de wagen getipt en kunnen de suikerbieten wordt gestort in de kuil. Onderin de kuil  komt een transportband die dan het stortgoed verder transporteert naar een platform dat boven het normaalspoor hangt.

Afdraaien en voorzien van anti-slip van een van de rollen die de transportband zal laten bewegen.

Voor de transportband moet ik twee rollen maken. Deze draai ik met mijn draaibankje, de buitenste delen iets verhoogd zodat de band goed blijft sporen. Eén daarvan wordt op de as van de aandrijving gemonteerd, de andere komt semi-vrij te halen in het frame. Om de transportband de juiste spanning te geven – zonder dat deze uitrekt – zal ik een tweetal trekveren op mijn draaibankje draaien,  die ervoor zorgen dat de rol wordt aangetroffen zodat de transportband netjes strak gespannen staat.

Wordt vervolgd…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s