dock crane automation – een electronisch tussendoortje

flag_british

Finding a solution for something that is troubling someone else within the scene of the model rail roaders is always satisfying. This particular solution is for enabling a serie of activities in a particular order to facilitate a dock crane for lifting, swinging and loading cargo into a vessel.

flag_nlDiorama en tentoonstelling modelspoorders bevinden zich in een relatief kleine wereld. Dus als er iets wordt gezocht of iemand die wellicht een oplossing heeft, dan wordt vaak dit netwerk aangesproken. Zo ook ditmaal. Vorig jaar oktober word ik tijdens een beurs gevraagd voor een oplossing om bepaalde seriematige aansturingen te doen via een electronische oplossing. De aansturingen zijn impulsgestuurd, tijdsduur afhankelijk en dienen in een vooraf bepaalde volgorde plaats te vinden.

lichtorgel 1-1 opbouwOplossing
Ik dacht meteen aan een eerder project – fa Baulust. Daar had ik een tal van verbruikers (motoren , leds en lampen) zodanig aangesloten dat er sprake was van een aantal eindeffecten, die door middel van een programmakeuze konden worden bereikt. Deze programmakeuze was in de vorm van 4 drukknoppen, iedere drukknop speelde zijn eigen programma af. Zo had ik een programma voor de initialisatie (- het opstarten van deze verbruikers) en afsluiten en een aantal eindeffecten (alles aan en delen defect of niet constant). Zo waren er bepaalde lampen die als TL opstarten en dan in de eindstand defect effecten gaven (onregelmatig knipperend). Ook het aangloeien van lampen of het periodiek draaien van bepaalde motoren en op basis van gebeurtenissen in het diorama (openen van een deur genereert een signaallamp gevaar).

De uitdaging(en)
Het middel waarmee de bovenstaande oplossing was gerealiseerd, is helaas niet meer in de handel verkrijgbaar. Dit product is een ontwikkeling van Leon van Perlo VPEB. Het is echter nog wel bij enkele modelspoorders in het bezit. Toevallig ken ik zo’n iemand en hij wilde er wel afstand van doen.  De software die gebruikt dient te worden om via de computer de oplossing te programmeren is gelukkig nog wel beschikbaar evenals een goede support van de ontwikkelaar en mede gebruikers via het DinamoUser forum.

Na wat leeswerk te hebben verricht in de overigens prima verzorgde handleiding, had ik snel weer de boel onder de knie. Het enige wat me nog wat zorgen baarde is de eis dat de motoren zowel links als rechtsom moesten kunnen draaien. Immers iedere eerdere ervaring was gebaseerd op een waarde zetten op een uitgang, maar deze kon ik niet zondermeer ompolen. Middels een mono-stabiel relais heb ik dit kunnen regelen. Zodra een motor de andere kant op moet draaien, wordt naast deze uitgang ook voor dezelfde periode het relais actief, waardoor de stroomrichting draait en daarmee ook de motor op deze uitgang.

Het geheel is nu opgebouwd rondom een sigarenkistje, aan de buitenzijde van de deksel is een tweepolige stekker gemonteerd voor de voeding, aan de binnenzijde de printplaat. Het idee is dat dit kastje onder of aan het diorama kan worden ingebouw en contactvrij / gesloten zijn werk kan doen. Eventueel nog 4 momentschakelaars op de deksel en alle programma’s kunnen worden opgeroepen. Het mooie van de oplossing is dat tijdens het uitvoeren van de programma’s geen computerkoppeling nodig is, alles is opgeslagen op de printplaat in het geheugen van de processor (flashROM).

Binnenkort het setje afleveren en configuren zodat de kraan weer precies doet wat hem verteld wordt.

Meer informatie over Lichtorgel is hier te vinden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s